Home     Zoek      Links      Missie    Inspiratie     Contact     Weblog  


Jan Noordegraaf
(1927-1990)

 

 

Zijn levensloop


Jan Noordegraaf

   Boeken Jan Noordegraaf    
   Levensloop    

 

Jan Noordegraaf op zijn accordeon

 

 

Jan Noordegraaf wordt geboren in Schiedam op 6 augustus 1927 als jongste telg van een slagersgezin met drie dochters en twee zoons. De slagerij bevindt zich in die tijd aan de Singel 122 in Schiedam.

Op het dak van zijn huis ziet hij hoe Rotterdam in 1940 wordt platgebombardeerd. Hij ontkomt aan een razzia door zich met zijn broer Frank te verstoppen in het kolenhok van de kerk. Aan het eind van de oorlog wordt hij actief in de Binnenlandse Strijdkrachten.

Na de tweede wereldoorlog gaat hij als marconist varen op de grote vaart (1948-1955). Zeven jaar lang (drie jaar in de Oost) ziet hij de wereld vanaf de zee en haar havens, vergezeld door zijn accordeon. In die tijd ontstaan zijn eerste pennenvruchten. Veel van zijn verhalen zijn in die jaren - naar zijn zeggen - aan de zee prijsgegeven.

In 1956 trouwt hij met Meinsje Adriana van der Most, die hem twee zoons (Jan en Paul) en één dochter (Marina) schenkt.

Eenmaal aan wal, begint de stroom boeken, vertalingen en publicaties op stoom te komen. Anthony van Kampen stimuleert hem hierin. Als Jan thuis komt van zijn werk als verkoper van scheeps- en simulatieapparatuur bij Radio Holland, begint een ander leven en kruipt hij graag achter zijn typemachine die zich kenmerkt door witte tipp-ex vlekken. In zijn schrijvend leven is hij redacteur van de Blauwe Wimpel en NTT-de Zee.

In 1987 krijgt hij te horen dat hij nog een half jaar te leven heeft. Dat hij vervolgens nog 3 jaar strijdt voor zijn leven, karakteriseert hem zeer. Op 11 juli 1990 moet hij het leven laten voor wat het is. Een paar dagen later keert hij terug naar zijn geliefde zee.

Aldus opgetekend door Marina Noordegraaf,
zijn dochter, op 19 maart 2006Update 8 september 2006.
Mijn neef Jan Noordegraaf (1948), zoon van mijn vader's broer Frank Noordegraaf, schreef in 1997 een biografie van mijn vader. Ik mag deze hier van hem opnemen. (Het document opent als word-document)

Jan is universitair hoofddocent moderne talen en culturen aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.